Na sat i po vremena vožnje od Beograda u blizini Svilajnca, smeštena je vinarija Virtus. Sada već sa skoro 10 godina postojanja ne spada u baš mlade vinarije. Nalazi se u Mlavskom rejonu, u Požarevačkom vinogorju u kom se godinama unazad gaji vinova loza.

Zanimljivost: Mesto u kome se vinarija nalazi zove se Viteževo 😊 Po legendi, selo se prvobitno zvalo Vitezovo, jer je Despot Stefan Lazarević u ovom selu imao svoje konjušnice i spremao vitezove za boj protiv Turaka.

Vinogradi – mesto gde vino nastaje

Krajem 2010. godine vinarija Virtus kreće sa zasadom vinograda i nakon nekoliko godina sa prvom berbom i prvim bocama. Trenutno je pod vinogradima 28ha, a planira se i proširenje u narednom periodu.

Od tradicionalnih, autohtonih sorti tu je Prokupac, dok je većina internacionalna. Od belih sorti gaje Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Gewürztraminer i pomalo Chardonnay-a, dok su od crnih prisutni Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i jedna retka sorta u Srbiji – Marselan.

Izgled vinarije

Vinarija je nastala udruženim snagama pet prijatelja. Ljubav prema vinu ih je spojila, i svako je dao svoj dorpinos u stvaranju Virtus vinarije.

Miloš, domaćin vinarije, dočekao nas je i poveo u obilazak. Kišni dan nas je sprečio da više vremena provedemo napolju, u ogoromnom, prostranom dvorištu.

Na prvi pogled objekat vinarije i samo uređenje oko nje liči mi na neku moderno i luksuzno opremljenu vilu. Uredan travnjak, kamenčići po ivici koji podsećaju na plažu, a umesto mora „okean“ vinograda okružuje celo imanje. (prava slika kuće sa mog vision board-a)

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top