Šijački, vinarija sa emocijom

Na tridesetak kilometara od Novog Sada, idući uz obalu Dunava, u malom vojvođanskom selu Banoštor, smeštena je porodična vinarija Šijački.

Sa više od sat vremena kašnjenja, stigla sam u vinariju u kasnim po podnevnim satima. Marija, Zoran i naš domaćin (domaćica) Ivana su već uveliko čekali. Očekivala sam da će bar malo biti ljuti, ali zapravo su me dočekali sa osmehom i razumevanjem 🙂

Na samoj obali sa pogledom na moćan i tajanstven Dunav, smeštena je terasa gde smo sedeli. “Oči napite se pogleda“ bila je jedina misao u glavi u tom trenutku.

Tanjir i čaše su stajale spremne i započeli smo putovanje kroz istoriju vinarije Šijački.

O nastanku

Bononia – prvo ime vinarije, što je u trećem veku bilo starorimsko ime za selo u kom se nalazi, postoji već decenijama unazad. Grožđe se gajilo i vino proizvodilo tradicionalno u porodici i prenosilo s kolena na koleno. 2009. godine je zvanično registrovana pod imenom „Šijački“ tj. prezimenom porodice koja stoji iza ove vinarije.

Nastala je uz puno ljubavi, truda i rada cele porodice, koja se u potpunosti predala. Ljubav prema vinu s dede se prenosila na oca, a zatim i na Ivanu i njenog brata koji su odrastali u vinogradu i uz vino.

O vinogradu i vinariji

Vinogradi su par kilometara dalje od same vinarije, na Fruškogorskim padinama. I oni gledaju na Dunav, koji zimi kao reflektor pruža dodatnu Sunčevu svetlost, a leti u vrelim danima širi hladniji vazduh. Fruškogorski terroir je vinariji Šijački dao posebnu mineralnost i svežinu vinima.

Vinarija se nalazi na velikom imanju na obali Dunava. Vinarija, podrum, sala i terasa za degustaciju imaju pogled koji se pruža duž celog Dunava na ostrva koja se nalaze po sredini.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top