Maurer, jedna potpuno drugačija priča

Ovo je priča o pankersko – buntovničkoj vinariji. Vinariji koja je autentična, svoja i ne planira da se uklopi u bilo kakav kalup, oklop, „kutiju“. Neobična vinarija koja proizvodi organska vina, isto takvog – neobičnog – ukusa. Koliko je svoja govori i činjenica da ne postoji „konačan“ broj etiketa – čak ni vlasnik ne može da se seti koliko ih je napravio.

Ali hajmo ispočetka..

Na severu Srbije uz samu granicu sa Mađrskom u mirnom Bačkom selu Hajdukovo nalazi se vinarija Maurer. U petak sam se uputila sa drugaricama kako bismo bile deo specijalne večere. (o večeri možeš pročitati u tekstu ovde)

Nakon dva sata vožnje dočekao nas je Dragan, Maurerov partner. Kada se društvo skupilo, krenuli smo u obilazak i upoznavanje sa vinarijom i Oskarom.

Vinarija Maurer se bavi proizvodnjom organskih vina. U svom posedu imaju 15ha vinograda. Jedan deo se nalazi u Subotičkom rejonu, u selu Hajdukovo na peskovitoj podlozi, dok je drugi deo na Fruškoj Gori kod Sremskih Karlovaca.

Pored nekoliko internacionalnih, najveći deo sorti koji gaje su autohtone i to sam za neke i prvi put čula – tamjanika, sremska zelenika, bakator, medenac beli, furmint, frankovka, kadarka… Naravno tu su i velike internacionalne – Merlot, Cabernet Sauvignon…

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top